O piekarni

Poznaj naszą pyszną historię!

 

 

JAKOŚĆ NIEZMIENNA OD LAT

Piekarnia – Cukiernia Mariana Bąkowskiego utrzymuje mocną pozycję na rynku dzięki nieustannej dbałości o jakość swoich wyrobów. W naszym zakładzie doświadczenie i tradycja harmonijnie współgrają z nowatorskimi technologiami. Dlatego, aby sprostać wymaganiom Unii Europejskiej, Pan Marian kilka lat temu rozbudował zakład produkcyjny i systematycznie wyposaża go w nowoczesny sprzęt. Należy jednak podkreślić, iż nasze produkty wytwarzane są przede wszystkim ręcznie, bo właśnie w pracy ludzkich rąk tkwi tajemnica i niepowtarzalność wyrobów.

Jesteśmy piekarnią z wieloletnią tradycją i doświadczeniem. Produkujemy pieczywo i ciasta w tradycyjny sposób przy użyciu naturalnych surowców. Nasze chleby produkowane są na naturalnym zakwasie, w postaci żuru. Żurek jest to luźny zakwas, który powstaje w procesie wielogodzinnej fermentacji.

Dodatek żuru do chleba sprawia, że chleb jest odpowiednio ukwaszony. Ma doskonały smak, zapach i puszysty miękisz. Nie kruszy się i utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Chleb produkowany na żurze jest zdrowy, co potwierdza certyfikat, który otrzymaliśmy od Politechniki Łódzkiej.

FIRMA RODZINNA Z TRADYCJAMI

Jesteśmy rodzinną firmą osadzoną od kilku pokoleń na terenie Sobótki i okolic góry Ślęży. Siedziba naszej firmy mieści się w Rogowie Sobóckim przy ul. Wrocławskiej 55.W budynku tym już ponad 130 lat temu funkcjonowała piekarnia pod szyldem „Backerei u. Warenhandlung”. Po wojnie w roku 1946 piekarnię przejął senior rodu, Konstanty Bąkowski. Od tamtego czasu rodzina Bąkowskich na stałe związała się z produkcją pieczywa. Od roku 1983 tradycje rodzinne przejął po ojcu, mistrz piekarstwa i cukiernictwa, Marian Bąkowski. Obecnie zakład prowadzi Pan Marian wraz z żoną Elżbietą i dziećmi.

Nasza Firma zajmuje się również szkoleniem uczniów. W ciągu ostatnich lat udało nam się wyszkolić ponad 50 znakomitych fachowców,, a wśród nich znaleźli się uczestnicy i laureaci ogólnopolskiego konkursu w zawodzie Piekarz. Obecnie Firma zatrudnia 46 osób i prowadzi sprzedaż w 4 sklepach firmowych oraz poprzez odbiorców hurtowych. Uczestniczymy na licznych targach  i wystawach. Przez 10 lat z rzędu w naszej Piekarni odbywały się coroczne konkursy w zawodzie piekarz, zarówno o zasięgu ogólnokrajowym jak i wojewódzkim.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Masz ochotę zapytać o ofertę? Interesuje Cię zamówienie tortu lub ciasta?