Nowość – Chleb żytni z konopią

Co to jest konopia siewna?

 Niełuskane nasiona konopi siewnej są zaliczane do tzw. super-żywności ze względu na bogactwo składników odżywczych. Dostarczają świetnie przyswajalnego i hipoalergicznego białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 więcej niż orzechy i len, błonnika oraz witamin – w tym witaminy E i składników mineralnych tj. magnezu, fosforu, cynku i żelaza.
Trzy łyżki nasion konopi siewnej pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na magnez.

 Nasiona konopi działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie krwi. Znakomicie poprawiają wygląd skóry, wspierają też leczenie chorób skórnych, takich jak egzema, łuszczyca, pękające pięty. Nasiona konopi siewnej zawierają również kwas gamma-linolenowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i wzrost komórek, nerwów, mięśni i organów w całym organizmie. Przyczynia się również do łagodzenia objawów menstruacji i menopauzy. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach konopi siewnej jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie na świecie.

 Spożycie nasion konopi siewnej chroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi oraz pomaga neutralizować toksyny. Wśród aminokwasów, które zawierają nasiona konopi siewnej, jest także arginina. Pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew przepływa swobodniej, zmniejsza też ryzyko powstawania płytek miażdżycowych i zakrzepów, co jest istotne zwłaszcza dla osób, które przeszły zawał serca.

Pamiętajcie, że konopia siewna to nie marihuana!
Spożywanie nasion konopi siewnej jest całkowicie bezpieczne i legalne, nie powoduje uzależnień ani stanów psychotycznych.